به گزارش خبرنگار دزنو حجت الاسلام والمسلمین احسان خاکی با حضور در دفتر پایگاه خبری دزنو ضمن آشنایی با فعالیت های این پایگاه خبری در گپ و گفتی کوتاه به سوالات خبرنگاران ما پاسخ دادند.

حجت الاسلام خاکی متولد دزفول و مدرس حوزه علمیه هستند. ایشان دارای سابقه بیش از ۲۰ سال تحصیل دروس حوزوی و مدرک کارشناس ارشد شیعه شناسی هستند. همچنین ایشان دبیر اسبق کارگروه هیئآت مذهبی بنیاد فرهنگی خاتم الاوصیا استان قم بوده اند و هم اکنون بعنوان معاون تهذیب حوزه علمیه آیت الله قاضی دزفول مشغول به فعالیت هستند.

موضوع گفت و گوی ما در خصوص بررسی فعالیت های هیئآت مذهبی در شهرستان دزفول، فرصت ها و چالش های پیش روی آن است. قبل از هرچیز از حضرتعالی بخاطر حضور در این گفتگو تشکر می نماییم.

حضرتعالی با توجه به اینکه پروش یافته جلسات قرآن شهرستان دزفول بوده و همچنین تجربه فعالیت های در هیئت های مذهبی را دارید، در خصوص هم افزایی این دو رکن فرهنگی در شهرستان دزفول چه رویکردی را منظور دارید؟

– جلسات قرائت قرآن در شهرستان دزفول پیشینه بسیار خوبی دارند. اغلب افراد در کودکی و نوجوانی وارد جلسات قرآن می شدند. ما هم به قدر خودمون لذت حضور در جلسات قرآن را چشیده ایم. اثر مهم این جلسات در خودسازی را نمی توان انکار کرد. به نقل از شاهدان عینی در برهه ای از زمان جلسات قرآن به شدت افول کرد. علتش را می توان اول نداشتن محتوای مناسب برای مخاطبان، دوم عدم پاسخگویی نیازهای روز جوانان و سوم نبود نوآوری و تکراری بودن بیش از حد برنامه ها عنوان کرد. در برهه ای از زمان خلاء جلسات قرائت قرآن ایجاد شد، از سوی دیگر توسط رسانه های نوین سبک جدید هیئآت تبلیغ می شد همین عامل باعث شد با توجه به بروز بودن، جذابیت و مردمی بودن هیئآت، جوانان به این سمت گرایش پیدا کنند. البته هیئآت مذهبی و روضه های هفتگی در دزفول قدمت بسیار بالایی دارد. جلسات روضه ای که انقلاب را پشتیبانی می کرد با آنچه که امروز بعنوان هیئت هفتگی می بینیم متفاوت بود و این خود خاصیت هیئت است که نوآورانه در این سالها پیش رفته است و توانسته در مواجهه با هجمه های دشمن رنگ و بوی حسینی را در میان مردم پر رنگ تر کند.
منظور ما در این گفتگو هیات تراز انقلاب اسلامی است. هیاتی که می بینیم در زمان جنگ عامل محرک جوانان بسوی جبهه و عامل انگیزشی جوانان در شب عملیات نواهای حماسی و شور حسینی حاج صادق آهنگران بود.

فضائل جلسات قرائت قرآن جای خود را دارد اما اثبات شی نفی ما عدا نمی کند. هم هیئآت و هم جلسات قرآن نقاط مثبت و منفی دارند و باید آسیب زدایی بشوند. اگر من در خصوص جلسات قرائت قرآن کم کاری کردم و جلسات قرآن ضعیف شدند باید هیئآت هم تخطئه شوند یا باید با یک برنامه ریزی صحیح این دو تقویت شوند و در کنار هم قرار گیرند. اینها همه ۲ تکه از یک نقشه برای تربیت هستند.

گاهاً متأسفانه در بعضی موارد اشکلاتی به برخی هیئآت مذهبی وارد می شود که بعضاً نفس حرکت مورد آسیب قرار می گیرد. نگاه شما در مواجهه با این موارد چیست؟

نگرانی هایی که در باب هیئآت مذهبی وجود دارد باید مورد بررسی قرار گیرد اشکالات پاسخ داده شود و مشکلات مرتفع گردد. البته هیئتـی که تمام هم و غم مسئولین آن به جذابیت های شکلی و به شور هیئت معطوف است تا به محتوا و از محتوای مناسب خالی است و یا فعالیت اجتماعی اثرگذاری بعد از سالها سابقه ندارد، یا اینکه می بینیم به لحاظ مسائل اجتماعی و یا معیشت و شغل گردانندگان هیئت مشکلات اساسی دارند یا اینکه بگویند ما همه عمر تعطیل حسینیم و از این جور تعابیر؛ واقعا موضوع صحبت ما نیستند گرچه معتقدیم نباید تعطیل شوند بلکه باید تقویت شوند و مشکلاتشان مرتفع گردد و در مسیر صحیح قرار بگیرند.

اما ما دو جور هیئت داریم. یک هیئت حداقلی که فقط شکلی از یک برنامه هیئت دارد. یعنی مداح و بیرق و چراغ و علم برای برگزاری مراسمات اهل البیت برقرار باشد. ولی جور دیگری از هیئت هست که میتواند اثرگذار باشد. یعنی باید مسیر ورود و خروج مخاطب در هیئت متفاوت باشد. در هیات نقشه راه وجود داشته باشد، باید بداند چه کاری می خواهد انجام دهد. مثلا بگوید محرم امسال می خواهم در خصوص نماز فعالیت کنم. از محتوای سخنرانی یا مداحی و دکور گرفته تا تغذیه فکری و نشریات همه رنگ و بوی نماز بدهد. با یک برنامه ریزی صحیح در ذهن مخاطب سوالاتی در این موضوع ایجاد کند که پاسخ آنان در محتوای هیئت یافت شود. این می شود یک جلسه هیئتی انقلابی یعنی آن چیزی که رهبر انقلاب در فرمایشاتشان توجه دارند. آیا جلسات قرائت قرآن چیزی جز این باید باشد؟ و آیا یکی از مأموریت های جلسات قرآن پاسخ به ابهامات اعتقادی جوانان نیست؟ فقط مدلش فرق می کند. نباید قائل به حذف مدل جدید باشیم. بلکه هیئت انقلابی می تواند در سایر پازل های فرهنگی و اجتماعی جوانان نقش بازی کند. مثلا در خصوص پازل معارف، در هیئات کلاس های معرفتی با سبک و مدل هیئتی برگزار شود. یا نیازهای تفریحی جوانان انقلابی در قالب هیئآت پاسخ داده شوند.

البته نگرانی های مهمی در خصوص هیئآت وجود دارد. نگرانی از باب نبود محتوای مناسب است. نگرانی در خصوص غلبه شور بر شعور که رهبر فرزانه انقلاب حتی در خصوص ذکر گفتن می فرمایند: وای حسین گفتن چه چیزی(محتوایی) برش مترتب است. تا این حد حضرت آقا بر محتوای هیئت تاکید دارند. البته همه اینها آسیب است کما اینکه در هر فضای دیگری ممکن است آسیب های وجود داشته باشد ولی نفس کار نباید مورد هجمه قرار گیرد.

هیئآت مذهبی خصوصاً در شکل و شمایل و سبک نو چه کارکرد و اهمیتی می توانند داشته باشند؟

می بینیم در اوایل نهضت همین هیئتی ها پای کار انقلاب آمدند. در دفاع مقدس و بعد از آن در حوادث گوناگون انقلاب در سال ۸۸ در همین سال ۹۶ فتنه هایی که به پا شد همین هیئت ها پای کار انقلاب آمدند و جانفشانی کردند. مسئله هیئت مسئله مهمی است که حضرت آقا از صفر تا صد آن را نظر دارند. ایشان در جلسات سالانه به مادحین و مدیران هیئات مذهبی در خصوص منبر و مداح و حتی لباس و … نظراتی دارند تا چه به رسد به محتوای و سبک و مسائل اساسی هیئات. وقتی رهبر انقلاب اینقدر با دقت رصد می کند حتی در خصوص یک سبک مداح خاص سریعاً اظهار نظر میکند معلوم است که این هیئت می تواند حداقل یک دغدغه از ایشان و از انقلاب را مرتفع نماید.

ضمن تشکر از حضرتعالی در پایان اگر نکته خاصی مد نظر هست بفرمایید!

در پایان باید گفت فضائل جلسات قرائت قرآن جای خود را دارد و چه بهتر اینکه بیشتر از این تقویت گردد ولی هیئت ها نباید تخطئه شوند و باید نقاط مثبت آنان تقویت و همت بر رفع آسیب ها داشته باشیم. هماهنگونه که در جلسات قرآن آسیب هایی وجود دارد که هر دو باید ان شاالله آسیب زدایی شوند، تا شاهد هم افزایی و حرکت رو به جلو در تربیت نسل جدید انقلابی باشیم.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on print

لینک کوتاه خبر:

http://127.1.1.1/a/?p=1328

پایگاه خبری دزنو

پایگاه خبری دزنو

پایگاه خبری دز نو در سال ۱۳۹۷ با هدف فعالیت در حوزه های اجتماعی و فرهنگی تاسیس شد.

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

عکس نوشته اختصاصی

برگزیده ها

منتخب دزفول و استان

هشدار درباره شاخص خطرناک اشعه UV و روش‌های محافظت از پوست

به گزارش رپایگاه خبری دزنو، رضا معمارزاده در گفت‌وگو با رسانه ها با اشاره به پیش‌بینی شاخص اشعه UV برای روزهای آینده گفت: براساس اطلاعات دریافتی از سازمان هواشناسی، شاخص اشعه UV در ساعات...

نمایش بیشتر