?️برخلاف این روزها که بحثِ بسیاری از نخبگان و مردم، کارآمدی یا ناکارآمدی دولت ها و حتی مدل حکومت جمهوری اسلامیست؛ ۴۰ سال پیش در همین روزها، بحث بر سر این بود که نام رژیم، حکومت اسلامی باشد، یا جمهوری اسلامی یا جمهوری دموکراتیک ایرانی؟اعتدالی ترین شخصیتِ روزگارِ آن زمان، هم روبه روی کندروی مخالفان اسلامیّت ایستاد، هم مقابل تندروی مخالفان جمهوریّت؛ همان تندروهایی که اکثرا در لباس دین، ولی بدون فهم از جامعه و حقوق ملت، حکومت را بدون رای مردم تصور می کردند به این خیال که اسلامیّت کافی است.

?۴۰ سال پیش، وقتی امام خمینی(ه) دربرابر تندروی مخالفان جمهوریّت ایستاد، شاید کمتر کسی عمق مفهوم جمهوریت و نقش حقیقی مردم در حکومت را درک کرده بود؛ جمهوریتی که پس از چهل سال، تنها نمود و درک آن، رای مردم در انتخابات است. حال آنکه جمهوریت، شرکتِ گاه و بیگاه مردم در انتخابات نیست، جمهوریت لقلقه لفظ “مردمسالاری” بر زبان مسئولان نیست، جمهوریت ادا و اطوار و نمایشِ احترام به حقوق مردم هم نیست؛ جمهوریت یعنی حق نظارت مستمر مردم بر مسئولان، جمهوریت یعنی حضور و اجازه دخالت مردم در همه عرصه ها، جمهوریت یعنی اجازه مطالبه حق و حقوق و آزادی اعتراض، بدون ترس از امنیتی کردن مطالبات.

?سال هاست کسانی به بهانه های مختلف جمهوریت را ذبح کرده اند. ذبح جمهوریت یعنی کَسانی در انتخابات رای مردم را بگیرند، و ۴ سال بعد بدون وجود شفافیت آرا و عملکرد، و بدون ایجاد کوچکترین راه نظارت برای مردم، دوباره رای مردم را طلب کنند. ذبح جمهوریت یعنی برخورد امنیتی با مطالباتِ صنفیِ کارگری؛ ذبح جمهوریت یعنی دولت بنزین را با دورزدن مجلس، یک شبه سه برابر کند و نه تنها شرمسار نباشد، بلکه کوچکترین حقی برای اعتراض مردم هم قائل نباشد.

?️زمانی بود که بسیار بیشتر از امروز، قبل از راهپیمایی، دانش آموز و خانواده درگیر تهیه پلاکارد و کاردستی و شعار می شدند. افول جمهوریت زمانی رخ داد که به جای میدان دادن به شعار و پلاکارد مردمی، پوستر و پلاکارد یکسان و هم شکلِ دولتی بین تظاهرکنندگان توزیع کردیم. افول جمهوریت زمانی شروع شد که به جای پروبال دادن به حرکات خودجوش و موفق مردمی، همه چیز را دولتی و حکومتی کردیم؛ گویا که مردم نیاز به قیم دارند که مدام بگوید چه بکنید و چه نکنید.

?️و امروز، جمهوریت، همان حلقه اصلیِ مفقود شده در موضوع کارآمدی است؛ حلقه ای که اگر وصل شود، دعوای کارآمدی و ناکارآمدی هم رنگ خواهد باخت.

به قلم حسین نصیری پور/اختصاصی دزنو

? #پایگاه_خبری_رسانه_ای_دزنو
? www.dezno.ir
?Www.t.me/dezno_ir

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on print

لینک کوتاه خبر:

http://127.1.1.1/a/?p=2242

پایگاه خبری دزنو

پایگاه خبری دزنو

پایگاه خبری دز نو در سال ۱۳۹۷ با هدف فعالیت در حوزه های اجتماعی و فرهنگی تاسیس شد.

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

عکس نوشته اختصاصی

برگزیده ها

منتخب دزفول و استان

هشدار درباره شاخص خطرناک اشعه UV و روش‌های محافظت از پوست

به گزارش رپایگاه خبری دزنو، رضا معمارزاده در گفت‌وگو با رسانه ها با اشاره به پیش‌بینی شاخص اشعه UV برای روزهای آینده گفت: براساس اطلاعات دریافتی از سازمان هواشناسی، شاخص اشعه UV در ساعات...

نمایش بیشتر